sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Bingon jälkeistä bisnestä

Helsingin Jalkapalloklubin ja sen toimitusjohtajan Aki Riihilahden menestystarinaan tutustuminen herättää minussa ihailua ja kysymyksiä. Mm. Kauppalehden artikkelissa "Riihilahti johtaa HJK:ta kuin liikeyritystä - Tunne on jätettävä kentälle" Riihilahti kertoo, kuinka hän on tiiminsä kanssa tehnyt HJK:sta vuosittain voittoa tuottavan yrityksen ja vieläpä siten, että taloudellinen menestys ei ole liikaa kiinni urheilullisesta menestyksestä tai edes katsojamääristä.

Päättyneellä tilikaudella voittoa tuli lähes puoli miljoonaa euroa. Pelikentillä Äga tunnettiin intohimoisena taistelijana, mutta bisneksen teossa hän korostaa tunteiden jättämistä kentän sisäpuolelle. HJK:n voitto perustuu isoksi osaksi sekä seuran brändäykseen että sen hallitsemaan Telia 5G-areenalla järjestettävään oheistoimintaan.

Voisiko vastaavanlainen toiminta pelastaa Rovaniemen Palloseuran talouden? Toki HJK:n etuja ovat suuri talousalue sekä isommat resurssit bisneksen tekoon. Mieleeni alkaa kuitenkin pulpahtella idea jos toinenkin, joita Rovaniemelläkin voitaisiin kokeilla. Alkuun on tosin heti tunnustettava, että minulla ei ole minkäänlaista kokemusta tai koulutusta bisneksen saralta. Mutta koska taivaanrannan maalaaminen ja pilvilinnojen rakenteleminen on erikoisalaani, niin annan itselleni luvan ideoinnille. 

Rovaniemen Palloseura tunnettiin pitkään vakavaraisena seurana. Viime tilikausina lopputulos on kuitenkin alkanut miinusmerkillä. Taloudellisiin tappioihin on ainakin kaksi isoa syytä. Ensimmäinen syy on seuran näkökulmasta kallis vuokra, jota se maksaa Rovaniemen kaupungille keskuskentän uuden katsomon tilojen käytöstä. Vuokran kalleus oli RoPS:n tiedossa, jo heti alusta asti ja seuran tavoitteena on koko ajan ollutkin tilojen eteenpäinvuokraus erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Se on ilmeisesti kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Telia 5G-areenan eli entisen “Sonskin” tiloissa pyöritetään arkisin iltapäiväkerhotoimintaa pikkukoululaisille. Rovaniemellähän iltapäiväkerhot pyörivät pääasiassa kaiketi koulujen tiloissa. Olisi kuitenkin hienoa nähdä koululaisten kerhotoimintaa myös keskuskentän uusissa ja sisäilmaltaan puhtaissa tiloissa.

Mikäli kaupungin muuttuva kouluverkko aiheuttaa tilanahtautta keskustan alueen kouluilla, niin voisiko ip-toimintaa jalkauttaa RoPS:n VIP-tiloihin? Koulun päätyttyä siirtyminen keskuskentälle tapahtuisi jonossa kävellen. Pari RoPS:n pelaajaa voisi olla oppilaita koululla vastassa ja saattaa heidät turvallisesti perille.

Vipissä syötäisiin sitten välipala, askarreltaisiin ja mentäisiin kentälle liikkumaan ja ulkoilemaan. Tällä tavalla RoPS keventäisi vuokrakuluja “takaisinvuokraamalla” tiloja kaupungille. Samalla kouluille vapautuisi luokkatiloja perusopetukseen.

Ja mikä parasta, RoPS:n nuorilla miehillä olisi treenien lisäksi muutakin tekemistä kuin “Fifan” pelaaminen bingotalolla. Heille kertyisi peliuran jälkeisiä työelämätaitoja ja he kotoutuisivat Rovaniemelle aivan eri tavalla. Nykyäänhän osa pelaajista kohtaa tavallisia rovaniemeläisiä vain peleissä,  tavallisuudesta poikkeavassa vuorovaikututilanteessa. Pikkulapset sekä niitä töiden jälkeen hakemaan tulevat vanhemmat puolestaan saisivat entistä positiivisemman kuvan seuran toiminnasta. Sinisen sydämen brändäystä. Itse kerhojen vetäminenhän kuuluu ja kuuluisi ammattitaitoisille ohjaajille.

Toinen liikeidea, jonka RoPS voisi napata HJK:lta on lounasravintola. Parhaimmillaan asia voisi mennä niin, että seura vuokraisi VIP-tilat lounasravintolakäyttöön ulkopuoliselle yrittäjälle. Vielä kun yhteistyö suunniteltaisiin siten, että ravintolassa ruokatunnilla vierailevat asiakkaat voisivat samalla seurata edustusjoukkueen harjoituksia tai tavata pelaajia ja valmentajia, niin lopputulos voisi olla menestys. Myös tiedotustilaisuudet ajoitettaisiin ruokatunneille.

RoPS-kannattajat, urheiluihmiset ja kaikki muutkin halukkaat voisivat näin ruokatunnin koittaessa perustaa lounaspaikan valintaperusteet menun lisäksi myös seuraa tukevaan arvovalintaan.

Mikäli vakituista yrittäjää ravintolalle ei löytyisi, niin idean voisi toteuttaa myös typistetymmin kerran viikossa tai kuukaudessa järjestettävällä työpäivää piristävällä “RoPS-lounaalla”, joka sisältäisi harjoitusten seuraamisen ja lyhyet terveiset seuralta. Se onnistuisi ainakin osittain myös talkoovoimalla.

RoPS-toimistolla on parin viime tilikauden jälkeen voivoteltu VIP-tilojen vuokranmaksun lisäksi myös ennen niin menestyksekkään bingon heikentynyttä tuottoa. Ja niinhän se taitaa olla, että bingo, vaikka se nerokas liiketoimi on ollutkin, ei ole enää nykypäivää. Sen sijaan bingotalo on edelleen loistavalla paikalla. 

Voisiko seura kääntää katseensa rahankeruun suhteen jatkossa matkailubisneksen suuntaan? Villeimpien spekulaatioiden mukaan tänä vuonna bingotalon ohi kävelee jopa 50000 kiinalaista sekä iso joukko brittejä, venäläisiä, espanjalaisia ja paljon muita kansalaisuuksia. Talon ohi virtaa joka vuosi melkoinen kasa euroja, joiden kalastelemista voisi kokeilla niin varovasti pilkkimällä kuin massiivisesti verkottamallakin.

Kun kaupungissa ollaan huolissaan majoituspaikkojen riittävyydestä, niin ensimmäisenä tulee mieleen pelaajille tarkoitettujen asuntojen vuokraaminen yöpaikoiksi turisteille varsinkin jouluaikaan, jolloin sopimuspelaajia ei juurikaan asunnoissa asusta. Pidemmälle viedyssä yrittämisessä majoittujille voisi yöpaikan lisäksi tarjota myös aamupalaa VIP-tilan ravintolassa.

Myös alakerran bingotilojen vuokraamista sesonkiaikoina voisi harkita. Erilaiset ulkomaalaiset matkatoimistot saattaisivat tarvita toimistotilaa ja siihen alakerta sopisi erinomaisesti. Sopimuspykälään olisi hyvä lisätä jalkapallon universaaliuden nimisissä pykälä, että tilojen vuokraajat myisivät tiskillä myös RoPS:n fanituotteita, joiden joutuminen turistien käsiin on nykyään enemmänkin sattuman kauppaa. Ja kuitenkin esimerkiksi kaupungin jalkapalloseuran kaulaliina tai pelipaita on oiva ja aika yleinenkin matkamuisto monelle reppureissaajalle ympäri maailman.

Rovaniemen ja kiinalaisten yhteistyöstä puhuttaessa ei ole myöskään syytä unohtaa Joulupukkia. Tämä on tietysti tällä hetkellä lähinnä kaupungin toisen seuran eli FC Santa Clausin heiniä, mutta voisiko RoPS:kin aktivoitua tällä rintamalla esimerkiksi juuri jalkapallolle täydellisesti sopivien keskuskentän hallitsemiensa VIP-tilojen vuokraajana erilaisille tapahtumille, joissa kiinalaiset, Joulupukki ja jalkapallo saataisiin yhdistymään.

Läheltä seuranneena olen minäkin huomannut, että yrittäminen on kovaa hommaa ylipäätään. Ja kun puhutaan jalkapallosta, niin seurat eivät tuota rahaa helposti varsinkaan jalkapallolla sen paremmin Suomessa kuin muuallakaan maailmalla. Ja tosiasiahan on, että tällaisten futisromantikkojen (kuten minä) jorinat eivät paljon auta vaan jokainen euron eteen on tehtävä töitä.

Olisi hienoa, jos HJK:n mallista tulisi Suomen malli. “Terveet seurat” voisivat olla parhaimmillaan vaikka vientituote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti